Sheinside - Your Online Fashion Wardrobe

joi, 2 aprilie 2015

Bolile copilariei


       Ai un pui cu febra si bubite si nu stii cum sa-l doftoricesti mai bine? Citeste care sunt bolile copilariei, ce simptome au si invata cum iti poti ajuta copilasul sa treaca mai usor peste aceasta perioada.
       Rujeola (pojarul)
   Perioada de incubatie: 8-12 zile
   Simptome: Apare foarte rar in primul an de viata. Primele simptome sunt identice cu ale unei raceli: puiului ii curge nasucul, ochisorii ii lacrimeaza, sunt rosii, ii scade pofta de mancare, si face febra. Temperatura creste mult, atingand in 2-3 zile de la debut 39-40 de grade. Pe gingii sau pe mucoasa guritei apar mici pete albe, care sunt specifice rujeolei. Eruptia apare in 3-4 zile sub forma unor pete rosii, catifelate, usor iesite in relief, initial dupa urechi, apoi se intind pe toata fata, pe gat, pe corp si apoi pe manute si picioruse.
   Ce trebuie sa faci tu: Daca puiul tau face febra mare, este obosit, nu mananca, este rosu in gat, cheama medicul acasa cat mai repede. Protejeaza-ti micutul cat mai mult de orice efort. Trebuie sa se odihneasca, sa bea multe lichide, iar daca are temperatura, trebuie sa i-o scazi cu medicamentele recomandate de medicul pediatru. Nu uita ca rujeola este o boala contagioasa.
   Complicatii: Principala complicatie este febra foarte mare. Rar apar infectii ale ochiului sau ale urechii medii.
   Prevenire: Impotriva rujeolei exista vaccinul antirujeolic, pe care puiul tau trebuie sa-l faca in jurul varstei de 10 luni.

     Rubeola (pojarelul)
   Perioada de incubatie: 14-21 de zile
   Simptome: Rubeola este o boala care poate trece neobservata. Febra este mica, uneori chiar lipseste. La 3 zile apare o eruptie usoara cu pete rozalii la nivelul fetei, iar ganglionii din spatele urechilor pot fi mariti.
   Ce trebuie sa faci tu: Mai mult decat orice, trebuie sa urmaresti starea copilasului tau: sa-i scazi febra, sa-l hidratezi bine si sa se odihneasca suficient. De obicei, nu este necesar nici un alt tratament. Rubeola este contagioasa. Trebuie sa eviti contactul intre puiul bolnavior si o femeie gravida. Contractata in timpul sarcinii, provoaca malformatii fetale severe.
   Complicatii: Din fericire pentru nazdravanul tau, in general rubeola nu are complicatii.
   Prevenire: Ca o alternativa la vaccinul simplu antirujeolic, exista un trivaccin: antirujeolic, antirubeolic si antiparotidita (impotriva oreionului)

     Scarlatina
   Perioada de incubatie: 2-5 zile
  Simptome: De obicei, scarlatina debuteaza cu febra mare, dureri in gat si varsaturi. Puiutul este agitat si refuza mancarea din cauza durerii puternice la inghitit. Eruptia apare rapid pe tot corpul, sub forma unor mici ridicaturi rosii, cam cat gamalia de ac. Limba este incarcata si devine apoi zmeurie.     Ce trebuie sa faci tu: Este foarte important sa chemi medicul cat mai din timp. Tratamentul antibiotic specific face boala mult mai putin severa. Hidrateaza-ti puiutul si scade-i febra. Si scarlatina este o boala contagioasa, asa ca impune masuri de izolare a bolnavului.
   Complicatii: Datorita tratamentului antibiotic, complicatiile sunt rare.
   Prevenire: Nu exista vaccin impotriva scarlatinei.

     Varicela (varsat de vant)
   Perioada de incubatie: 12-21 de zile
   Simptome: De obicei nu apare in primul an de viata. Puiul tau poate avea febra usoara si orice ai face nu-i intri in voie deloc. In 1-2 zile apar pete mici rosii pe intregul corp. Apoi ele devin pline cu un lichid clar.
   Ce poti face tu: Daca puiutul are febra, trebuie sa-l aduci la temperatura normala, da-i sa bea multe lichide si sa-i asiguri o alimentatie usoara. Ai grija sa nu se scarpine. In felul acesta vei preveni vindecarea cu cicatrice a varicelei. Igiena pielii este foarte importanta pentru a evita infectarea. Varicela este contagioasa pana la caderea completa a crustelor.
   Complicatii: Varicela este o boala usoara, complicatiile pot sa apara la copilasii care urmeaza un tratament cu antiinflamatoare steroidiene, de tipul cortizonului.
   Prevenire: Impotriva varicelei exista un vaccin optional. Medicul pediatru te va sfatui daca puiul tau are nevoie de el.

     Parotidita epidemica (oreionul)
   Perioada de incubatie: 14-28 de zile
   Simptome: Copilasul este usor febril, apatic, se plange de dureri in timp ce mesteca. Se inroseste in gat si a doua zi poti sa observi in fata urechilor niste umflaturi. Sunt glandele salivare (parotide) inflamate. Puiutul tau are gurita uscata si inghite foarte greu.
   Ce poti face tu: Scade-i febra si da-i sa bea multe lichide. Mancarea trebuie sa fie si ea semisolida, ca sa fie mai usor de inghitit. Cheama medicul. Evita contactul cu alti copii; oreionul este o boala contagioasa. Timp de 10 zile, puiul tau trebuie sa stea mai mult in pat.
   Complicatii: Rar, oreionul se complica cu otita medie, meningita, iar la baietei poate sa apara complicatii ale bolii care afecteaza testiculele si care pot provoca sterilitate. Prevenire Oreionul se poate preveni cu trivaccinul antirubeola, antirujeola si antioreion.

     Tusea convulsiva (tuse magareasca)
   Perioada de incubatie: 7-10 zile
   Simptome: In primele 7-12 zile puiul tuseste, are febra si este ragusit. Crizele de tuse sunt tot mai frecvente si sunt foarte suparatoare pentru micut. Il trezesc frecvent noaptea din somn si pot fi urmate de varsaturi. Sunt precedate de o senzatie neplacuta de sufocare sau de o criza de stranut.
   Ce poti face tu: Cheama imediat medicul. Un tratament antibiotic bine administrat reduce simtitor manifestarile bolii. Scade-i febra micutului si da-i sa bea multe lichide. Varsaturile il fac sa se deshidrateze. Daca puiul tau are sub un anisor si il suspectezi ca are tuse convulsiva, nu-l lasa nesupravegheat. Asigura-te, dupa fiecare criza, ca si-a reluat respiratia normala.
   Complicatii: La sugari, tusea convulsiva poate fi foarte severa. Ea se poate complica si cu convulsii, pneumonie, otite si, uneori, hernii abdominale.           
   Prevenire: Tusea convulsiva se previne prin vaccinarea DTP (antidifterie, antitetanos si anti tuse convulsiva).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu