Sheinside - Your Online Fashion Wardrobe

vineri, 4 iulie 2014

Diversificarea la bebelusi

Incepeti cu legumele ! Legume (morcovi, patrunjel, telina, cartofi, dovlecei, ardei, fasole verde) sub forma de piure la care se aduga dupa ce legumele au fost pasate sau date prin blender 1-2 lingurite de ulei de masline extravirgin. Se incepe cu 30 grame piure (adica 2-3 linguri si 1 lingurita de ulei de masline pana se ajunge la o cantitate de 100-200 grame piure de legume si 1-2 lingurite de ulei de masline. Se ajunge la aceasta cantitate in 3-4 zile. Aceasta masa, poate fi urmata de administrarea unei cantitati de lapte (100-150 ml), in primele zile, in care cantitatea de legume este mica. Ulterior, dupa introducerea de carne, ou, branza in piureul de legume, laptele dat dupa masa de pranz nu mai este necesar. Piureuri de fructe (mere crude sau coapte, piersici, pere). Piureul de fructe se da la ora 10, cu lingurita. Se incepe cu 2-3 lingurite si se completeaza ulterior cu lapte, In timp, gustarea compusa din fructe pasate (1 fruct sau o combinatie de 2-3 fructe, dar care, la cantitate, sa nu depaseasca un fruct obisnuit de 100 grame) va fi data la mijlocul diminetii, in jur de ora 10, intre masa de dimineata-compusa din lapte cu cereale si masa de pranz, fara a mai fi necesara administrarea de lapte dupa aceasta masa de fructe. Carne, ou, branza. Dupa ce au trecut 4-5 zile de la introducerea la pranz a legumelor, se introduc, treptat- carnea, branza si oul. Carnea- de gaina de curte, nu de pui. Se prefera copanul, pentru ca e mai bogat in fier, nu pieptu. Se mixeaza la blender si se pun 2 lingurite in piureul de legume de la pranz. In urmatoarele zile se creste cantitatea, pana se ajunge la 5-6 lingurite de carne/portia de legume si 3-4 lingurite de ulei de masline. Mancarea se pregateste zilnic, carnea se fierbe separat de legume, pana la varsta de 8 luni. Apoi, poate primi ou fiert tare. Se incepe cu 1/4 de galbenus, de doua ori/saptamana. In celelalte zile va primi la pranz legume si carne si ulei de masline. Si in masa de legume cu ou va primi 3-4 lingurite ulei de masline/portie. In urmatoarea saptamana va primi 1/2 galbenus ou de 2 ori, in a treia saptamana va primi 1 galbenus de 2 ori. In celelalte zile va primi legume cu carne mixata si piure de legume si ulei de masline- la masa de pranz. Branza- de preferat va fi facuta in casa. Se taie 1 litru lapte de vaca (daca e o vaca sanatoasa, verificata de veterinar, daca nu- lapte din comert) cu 10 tablete calciu lactic. Sau, 500 ml lapte cu 5 tb calciu lactic. Aceste se pun cand laptele da in clocot, se alege branza deasupra, apoi se strecoara, se lasa sa se scurga bine, Se incepe cu 2 lingurite, de 2-3 ori pe saptamana, pana se ajunge la 4-5 lingurite de 2-3 ori pe saptamana. Branza se pune in piureul de legume de la pranz. Si in aceasta portie se pot pune 3-4 lingurite de ulei de masline. Deci, la pranz va primi: de 3 ori pe saptamana carne, de 2-3 ori branza si de 2 ori galbenus de ou, in combinatie cu piure de legume si ulei de masline adaugat crud, la sfarsit. Nu se amesteca niciodata carne, branza si oul la aceeasi masa!!! Mancarea de pranz va fi preparata zilnic, nu ii dam de ieri si azi sau maine.... ATENTIE!!!!!! Pana la 6 luni nu are voie sub nici o forma paine, biscuiti, paste fainoase, cereale cu gluten. Fainoase fara gluten (orez, porumb) - cutiile pe care i le am luat eu. Folositi le in perioada 4-6 luni, dimineata si seara. Masa va arata asa: Dimineta- lapte cu cereale Ora 10- piure de fructe (+/- lapte, dat cu biberonul dupa) Pranz: piure de legume cu carne/sau branza calcica/sau galbenus de ou si 3-4 lingurite de ulei de masline extravirgin. La inceputul diversificarii si aceasta masa de pranz poate fi urmata de administrarea unei mici cantitati de lapte. Dupa amiaza-lapte Seara- lapte cu cereale Noaptea tarziu- lapte Pana la 6 luni trebuie sa primesca 5-6 mese pe zi si 750 ml lapte/zi/ De la 6 luni- 4-5 mese pe zi si min 500 ml lapte/zi. De la 6 luni programul de masa va fi asemanator, numai ca cerealele de dimineata si seara vor contine gluten, iar laptele va fi Nan2. La masa de pranz va putea primi si miez de paine, patse fainoase- puse in piureul de legume, alaturi de carne/branza/galbenus de ou. De la 7 luni- la gustarea de dupa amiaza va primi iaurt- daca se pricepe cineva, ar fi bine sa fie preparat in casa, zilnic. In iaurt poate primi 1-2 biscuiti si cateva lingurite de piure de fructe, daca nu ii place gustul de iaurt natur cu biscuiti. De la 8 luni-peste. Dat la masa de pranz, in piureul de legume, in loc de carnea de gaina, de 2 ori/saptamana. Pestele poate fi dat ca atare, cu ulei de masline si zeama de lamaie, cu paine - la masa de pranz. se prepara la cuptor, la gratar sau inabusit, nu prajit! De la 8-9 luni poate primi ciorba sau supa facute in casa pentru adulti, nu din carne de porc, ciulama din carne de gaina, mamaliga cu branza telemea rasa- atentie la regulile de igiena si la spalatul pe maini inainte de pregatirea mancarii copilului, atentie, de asemenea, la branza- poate avea microbi daca nu e pastrata in mod corespunzator sau daca se pune mana nespalata pe ea, cand e rasa!!!! Pana la 2 ani trebuie sa manance alimente cu continut normal de grasime- lapte, iaurt, branza, ulei de masline- zilnic- deoarece atat creierul cat si retina au nevoie de grasimi pentru a se forma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu